Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem dyni"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 77
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7172
Polecam.
Odsłon: 1716
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 77
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7172
Polecam.
Odsłon: 1716
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę a marchewki w talarki. Cebulę drobno posiekaj. 70 dag dyni pokrój w kostkę, z pozostałej specjalną łyżeczką wydrąż kulki.
Do garnka wlej bulion, podgrzej. Wrzuć kulki dyniowe i gotuj, aż będą miękkie. Wyjmij je z bulionu i odłóż. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp curry, smaż 3-5 min. Warzywa przełóż do garnka. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, smaż ok. 5 min, często mieszając. Warzywa przełóż do garnka, całość gotuj tak długo, aż będą miękkie.
Warzywa odcedź na sicie i zmiksuj je blenderem na gładki mus. Dodaj do nich sok pomarańczowy oraz śmietankę i dolewaj bulion, aż zupa zyska pożądaną konsystencję. Dopraw przyprawami, solą oraz pieprzem. Włóż ugotowane kulki dyniowe i podgrzej.
60 minut. Porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie