Zupa krem cukiniowo-ziemniaczana z olejem z pestek dyni i prażonymi płatkami migdałów

Zupa krem cukiniowo-ziemniaczana z olejem z pestek dyni i prażonymi płatkami migdałów
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
FIT, wegetariańskie

Składniki

  • 1 cukinia (ok. 450 g)
  • 2-3 ziemniaki (średnie lub 3 małe)
  • 1 szalotka
  • czosnek (2 ząbki)
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • około 1-1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • do podania olej z pestek dyni i prażone płatki migdałów
  • do dekoracji natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1. Na patelni rozgrzej masło klarowane.

    2. Dodaj pokrojoną szalotkę oraz czosnek. Zeszklij.

    3. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a po około 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię.

    4. Dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, możesz też dodać chili.

    5. Podsmaż około 3-5 minut.

    6. Dolej 250 ml bulionu warzywnego.

    7. Gotuj aż warzywa zmiękną. Następnie zblenduj na gładki krem.

    8. Dolej pozostałą część bulionu. W miarę potrzeby dopraw solą morską i czarnym pieprzem świeżo mielonym. Zagotuj.

    9. Podawaj z kleksem oleju z pestek dyni i prażonymi płatkami migdałów.

    10. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Składniki
  • 1 cukinia (ok. 450 g)
  • 2-3 ziemniaki (średnie lub 3 małe)
  • 1 szalotka
  • czosnek (2 ząbki)
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • około 1-1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • do podania olej z pestek dyni i prażone płatki migdałów
  • do dekoracji natka pietruszki
Składniki