Zupa-krem brokułowa

Zupa-krem brokułowa
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
szybka i łatwa w przygotowaniu... dla wielbicieli brokułów!!

Składniki

  • mrożone brokuły, 2 opakowania
  • żółtko, 1 szt
  • śmietana 12%, 1/3 szklanki
  • masło, 1 łyżka
  • pieprz, vegeta
  • starty żółty ser

Przygotowanie

  1. Brokuły zalać zimną wodą - tak żeby woda je przykryła, zagotować. Dodać przyprawy i gotować do miękkości.

  2. Jak brokuły się ugotują to wyjąć kilka różyczek a resztę zmiksować blenderem (można wyjąć brokuła i zmiksować w robocie kuchennych a następnie masę wlać z powrotem do wywaru).

  3. Żółtko roztrzepać ze śmietaną, zahartować gorącym wywarem brokułowym, a następnie dodać do zupy. Gotową zupę wlewać do bulionówek, wrzucić kila różyczek brokuła, ozdobić startym żółtym serem.

Komentarze do przepisu (1)

irma 24 stycznia 2012
Bardzo ładne zdjęcie zachęcające do spróbowania tej zupki.)
Składniki
  • mrożone brokuły, 2 opakowania
  • żółtko, 1 szt
  • śmietana 12%, 1/3 szklanki
  • masło, 1 łyżka
  • pieprz, vegeta
  • starty żółty ser
Składniki