Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wtorek, 11 lutego 2014 Krem z gruszek z szafranem i orzechami nerkowca... Chodziło za mną chodziło i wychodziło... Nie jadam zup owocowych... od dziecka i nie wiem czemu. Ja to w ogóle wole wytrawne niż słodkie. Ale Mój syn lubi owocowe zupy, więc jak mu ostatnio robiłam jego wymarzoną gruszkową pomyślałam, że mogę ją zamienić w zupę dla mnie. Postanowiłam wyostrzyć aromat za pomocą pora oraz szafranu. Ta zupa będzie również powalać kiedy dodacie sera np. parmezan lub gorgonzola. I nie zapomnijcie o orzechach nerkowca lub przynajmniej pestki słonecznika czy dyni. Poezja... Zupa krem z gruszek to także propozycja dla wegan. Składniki: 6 gruszek (u mnie konferencja), 1 biała część pora, orzechy nerkowca, ok. 1 litr wody, olej z pestek winogron, szafran, sól, gałka muszkatołowa * dodatki: tarty parmezan lub pokruszony ser gorgonzola, śmietana do zup 22% Przygotowanie Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki. Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca. Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola. Smacznego !
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1288
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14736
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 342
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1288
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14736
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 342
Składniki
Przygotowanie Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki. Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca. Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola.