Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa o zapachu i smaku jesieni.
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 320
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 320
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Składniki
Umyte mięso włożyć do garnka i nalać 2-2,5 litra wody. Zagotować. Zdjąć szumowiny i dodać oczyszczoną, umytą włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić. Na patelni rozpuścić smalec i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oczyszczone, umyte, pokrojone podgrzybki. Dodać szklankę wywaru i dusić ok 20 min. na wolnym ogniu. Dodać sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony. Do przecedzonego wywaru dodać kaszę, makaron. Ugotować al dente. Do wywaru z kaszą i makaronem dodać grzyby z patelni. Zagotować. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek. Zupa gotowa. Smacznego. Porady Ugotowane mięso wykorzystać np. do zrobienia pierogów, a warzywa na sałatkę. Zupa najlepsza jest od razu po ugotowaniu.