ZUPA KLOPSOWA

ZUPA KLOPSOWA
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: matusia
Podobno najpopularniejsza jest u nas na Kociewiu. Mimo swej nazwy nie jest to typowa zupa :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mielone przygotowujemy tak jak na klopsy.Formujemy kulki-pulpeciki.

  2. W garnku wstawiamy wodę - ilość zależy od tego ile chcemy zupy - dodajemy sól,liść laurowy i ziele angielskie (po 3-4 sztuki).Po zagotowaniu wody wkładamy warzywa pokrojone w kostkę (lub kostkę rosołową).

  3. Do gotującego się wywaru wkładamy klopsiki i gotujemy jeszcze około 15minut.

  4. Przygotowujemy zawiesinę z mąki i śmietany.Kiedy klopsiki będą wystarczajaco miękkie wyjmujemy je z wywaru i do garnka wlewamy powoli zawiesinę cały czas mieszając.

  5. Do smaku dodajemy maggi,cukier oraz ocet.

  6. Zupę wlewa się do głębokiego talerza i dodaje odrobinę ugotowanych ziemniaczków... Ja jem to trochę inaczej - ziemniaki nakładam na płaski talerz i polewam jak sosem :)

  7. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

jagienkaaa 07 czerwca 2011
Na pewno smaczne!
sereberko80 07 czerwca 2011
to jedna z moich ulubionych zup :-) robię podobnie, z tą różnicą, że po zaciągnięciu zupy dodaje jeszcze... Czytaj całość »
to jedna z moich ulubionych zup :-) robię podobnie, z tą różnicą, że po zaciągnięciu zupy dodaje jeszcze roztrzepane żółtko i koperek, polecam :-)
bromal1 22 lutego 2018
Nie robiłam dotąd takiej zupy, ale jest wyraźnie w moim klimacie. Będzie należeć do bardzo lubianych.
Składniki
Składniki