Mielone mięso przekładamy do dużej miski, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, rozmarynem i słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy jedno jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do „przegryzienia”
W dużym garnku nastawiamy do zagotowania 2 litry wody.
W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy pomidory z puszki (około 5 minut). Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Kiedy woda będzie się gotowała wlewamy szklankę bulionu drobiowego.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucamy podsmażone pomidory i gotujemy około 10 minut.
Dodajemy 2 łyżki koncentratu, 1/2 szklanki kukurydzy z puszki, doprawiamy pieprzem i solą. Zupa powinna być lekko ostra.
Mięso ponownie mieszamy i formujemy małe kulki.
Klopsiki delikatnie wrzucamy do gotującej się zupy.
Wszystko gotujemy przez 20 minut.
Komentarze do przepisu (1)