Zupa kapuśniak

Zupa kapuśniak
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Moja zupa kapuśniak. Akurat na chłodne dni.

Składniki

  • ziemniaki
  • kapusta kiszona
  • wywar z kości np. zeberek
  • wegeta, maga, pieprz
  • kostka wołowa ( bulion)
  • warzywa suszone (jak mamy)
  • masło
  • śmietan ( wg gustu), ja dodaję
  • mąka
  • cebulka
  • ilości nie podaję, zalezy dla ilu osób ma być przyrządzona

Przygotowanie

  1. Na wywarze z kosci gotujemy ziemniaki, mona wrzucić kostkę wołową, łyżkę warzyw suszonych. Jak ziemniaki bedą miękkie dodajemy kapuste kiszoną ( wypłukaną dwa razy, pokrojoną). Wrzucamy mięso obrane z kości. Gotujemy wg ubodoban - co do miękkości kapusty, ja np. wolę bardziej twardą, nierozgotowaną. Na koniec z masła, cebulki (podsmażamy do zarumienienia) i mąki robimy zasmażkę, wlewamy do garnka, dodajemy śmietanę( jezeli ktos chce) i zagotowujemy. Doprawiamy wegetą. Ja na talerzu zazwyczaj doprawiam duzą ilością pieprzu i odrobiną magi- jezeli potrzeba.

Komentarze do przepisu (2)

usiala 10 października 2009
też gotuję taki kapuśniak na żeberkach,tylko z warzywami w kostkę ...jest pyszny :)
Jagoda50 19 października 2009
Dobrze,że przeczytałam Twój przepis.Tak dawno nie jadłam takiego kapusniaku.Dzieki
Składniki
  • ziemniaki
  • kapusta kiszona
  • wywar z kości np. zeberek
  • wegeta, maga, pieprz
  • kostka wołowa ( bulion)
  • warzywa suszone (jak mamy)
  • masło
  • śmietan ( wg gustu), ja dodaję
  • mąka
  • cebulka
  • ilości nie podaję, zalezy dla ilu osób ma być przyrządzona
Składniki