zupa kalafiorowo-brokułowa z wołowymi klopsikami

zupa kalafiorowo-brokułowa z wołowymi klopsikami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pyszna i pożywna zupa kalafiorowo - brokułowa z dodatkiem pulpecików wołowych i batatem zamiast ziemniaków. Polecam!

Składniki

  • ok. 2 litrów wywaru warzywnego lub rosołu
  • kalafior
  • brokuł
  • batat
  • mrożony groszek
  • 1-2 marchewki
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • jogurt naturalny lub śmietana

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe mielimy, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi lepimy malutkie pulpeciki. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Batat obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Brokuł oraz kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze części. Wywar warzywny zagotowujemy, na gotujący wrzucamy pulpeciki i gotujemy ok 5 min. po tym czasie wrzucamy warzywa i gotujemy ok 8-10 min. Po tym czasie dorzucamy mrożony groszek i jeszcze chwilkę gotujemy. Na talerzu dodajemy jogurt lub śmietanę. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 09 kwietnia 2019
To jest zupa ideał dla mnie, brokuł i kalafior, to warzywa nr 1 :D
Pyszna zupa, mniami :)
pelen_brzuszek 10 kwietnia 2019
z tymi klopsikami musi być bardzo pożywna :)
Składniki
  • ok. 2 litrów wywaru warzywnego lub rosołu
  • kalafior
  • brokuł
  • batat
  • mrożony groszek
  • 1-2 marchewki
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • jogurt naturalny lub śmietana
Składniki