Zupa kalafiorowa z papryką - pyszna i prosta w przygotowaniu

Zupa kalafiorowa z papryką - pyszna i prosta w przygotowaniu
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę kalafiorową z papryką. Zupa kalafiorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 500 ml mleka
  • około 500-600 g kalafiora po obraniu
  • około 500 g ziemniaków
  • czerwona papryka
  • około 200 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3 łyżek masła
  • 1 łyżeczka z górką tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę.
    Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do papryki.
    Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do kalafiora. Czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki.

  2. W garnku zagotowuję wywar z mlekiem.
    A w tym czasie na rozgrzanym maśle na patelni podsmażam przez około 5 minut paprykę z marchewką, następnie dodaję czosnek i całość jeszcze smażę około 1 minuty.

    Gdy wywar z mlekiem się zagotowuje, to dodaję do niego podsmażone warzywa razem z masełkiem, dodaję kalafior, ziemniaki, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszam i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw, około 20 minut.
    Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.

    Zupa kalafiorowa z papryką jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 22 października
Pyszotka:)
Składniki
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 500 ml mleka
  • około 500-600 g kalafiora po obraniu
  • około 500 g ziemniaków
  • czerwona papryka
  • około 200 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3 łyżek masła
  • 1 łyżeczka z górką tymianku
  • sól, pieprz
Składniki