Zupa kalafiorowa z makaronem grysikowym

Zupa kalafiorowa z makaronem grysikowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_gotuje
Sprawdzony sposób na lekką zupę kalafiorową, którą zrobisz w kilka chwil. Przepis pochodzi z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • ½ kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • biała część pora
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 ½ l wody
  • koperek do dekoracji
  • makaron grysikowy:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zupy zacząć od makaronu. Grysik wysypać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić pod przykryciem.

  2. Marchewkę, pietruszkę i połówkę selera pokroić w zapałkę, białą część pora w półplasterki. Przełożyć do garnka. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i domową mieszanką przypraw. Zalać wodą. Dorzucić posiekany czosnek. Posolić, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

  3. Połówkę kalafiora podzielić na różyczki, dodać do wywaru i pod przykryciem gotować przez kolejne 10, najwyżej 15 minut.

  4. Część ciasta grysikowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do zupy. Resztę zetrzeć na papier do pieczenia, wysuszyć i używać do innych zup.
    Kalafiorową nałożyć na talerz. Udekorować koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • ½ kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • biała część pora
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 ½ l wody
  • koperek do dekoracji
  • makaron grysikowy:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko
Składniki