zupa kalafiorowa z kluseczkami

zupa kalafiorowa z kluseczkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kumeika
Zupa dla smakoszy kalafiora i nie tylko.

Składniki

  • kalafior średniej wielkości
  • mała marchewka
  • wywar mięsny
  • 5-6 łyżek mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • makaron wstążki

Przygotowanie

  1. Od róży kalafiora odcinam głąbia i łodygi (zgrubiałe części). Marchewkę i głąbia obieram.
    Pierwsze gotuję łodygi ok. 10 min dokładam głąbia i gotuję do pół miękkości łodyg i głąbia.

    Głąbia i łodygi wyjmuję, pozostawiam je do panierowania.

    Wyjmuję z wywaru i dodaję pozostałego kalafiora i marchewkę, dodaję mleko i cukier i dolewam wywar mięsny w ilości aby przykryć jarzyny.

    Wyjmuję marchewkę resztę blęduję. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewam wywaru.
    Osobno gotuję makaron al dente.
    Marchewkę i zieleninę drobno siekam.

    Na talerz nakładam kluseczki zalewam zupką i posypuję posiekaną marchewką i zieleniną.

Składniki
  • kalafior średniej wielkości
  • mała marchewka
  • wywar mięsny
  • 5-6 łyżek mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • makaron wstążki
Składniki