Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami

Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Zdecydowanie muszę przyznać, że wychowałam się na zupach. Praktycznie codziennie moja mama gotowała zupę na pierwsze danie. Ja również często je gotuję. Po pierwsze są tanie, po drugie generalnie zawierają dużo warzyw, po trzecie są bardzo pożywne i sycące. Dzisiaj pomysł na zupę kalafiorową. Jednak tym razem nie będzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie ????

Składniki

  • Kalafior
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżka masła
  • 2 l bulionu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • Kładzione kluseczki:
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • Sól

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszką, seler i ziemniaki cienko obieramy. Wszystko dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami bulionu (lub wodą i dodajemy kostki rosołowe). Dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dorzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut).

  2. Do dużego kubka wbijamy jajka, solimy je i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie łyżką, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Jeśli chodzi o konsystencję to musi ono być dość zwarte i ciągnące. Jeśli wydaje się Wam, że jest zbyt gęste i nie możecie pozbyć się wszystkich grudek, dodajcie łyżkę lub dwie wody gazowanej.

  3. Zmniejszamy ogień pod zupą, tak aby zupa tylko delikatnie „pyrkała”. Następnie zanurzamy łyżkę w zupie i nabieramy na brzeg mokrej łyżki odrobinę ciasta (wielkość zależy od naszych upodobań, ale pamiętajcie że ono jeszcze urośnie) i strząsamy do zupy. Znowu moczymy łyżkę i nabieramy ciasto i strącamy kluseczkę… i tak dalej… i tak dalej aż zużyjemy całe ciasto. Łyżkę moczymy, aby nasze kluseczki nie przywierały do niej. Przykrywamy zupę i gotujemy 2-3 minuty, tylko uwaga lubią wykipić. Zupę zabielamy śmietaną i podajemy.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

niezgodny 04 czerwca 2017
Kostka rosołowa :)Co zawiera taki bulion w rzeczywistości? Przede wszystkim jest to sól, tłuszcz roślinny oraz... Czytaj całość »
Kostka rosołowa :)Co zawiera taki bulion w rzeczywistości? Przede wszystkim jest to sól, tłuszcz roślinny oraz substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, inozynian disodowy oraz guanylan disodowy. Co jeszcze znajdziemy w takiej kostce? Skrobię, tłuszcz kurzy (3%), aromat (w tym gorczyca), kurkumę, marchew, ekstrakt drożdżowy, cukier, natkę pietruszki, nasiona selera, lubczyk, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, ekstrakt mięsa kurzego suszony (0,1%) oraz barwnik: karmel amoniakalny. W kostkach rosołowych niewiele jest ekstraktu kurzego oraz warzyw, które powinny nadawać smak i zapach potrawie. Ich rolę spełniają wzmacniacze smaku i aromaty!
PatiGotuje 06 czerwca 2017
No coż każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię akurat tak. Czasem po całym dniu pracy nie mam czasu przygotowywać... Czytaj całość »
No coż każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię akurat tak. Czasem po całym dniu pracy nie mam czasu przygotowywać prawdziwego bulionu, który aby był smaczny należy gotować kilka godzin. Nie zawsze mam na to czas. Ten przepis jest dla ludzi podobnie jak ja zabieganych. Przyznaję czasem posiłkuję się kostką rosołową, ale jak jest napisane w przepisie jest to OPCJONALNE, więc jeśli masz czas to zazdroszczę i możesz przygotować bulion od początku sama ;)
Pozdrawiam
Składniki
  • Kalafior
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżka masła
  • 2 l bulionu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • Kładzione kluseczki:
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • Sól
Składniki