Zupa kalafiorowa z batatami

Zupa kalafiorowa z batatami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji.

Składniki

  • 500 g batatów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 kalafiora
  • 1 łyżka domowej kostki bulionowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy, kroimy w kostkę.
    Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy w piórka.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą (1,4 litra), dodajemy łyżkę domowej kostki warzywnej, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (7)

Dolcevita-in-my-kitchen 28 sierpnia 2018
Idealne zupka :-)
bryssska 28 sierpnia 2018
Wygląda pysznie, ależ sobie ochoty narobiłam ;-D
babcitereskiciasta 28 sierpnia 2018
Pyszna zupka,wygląda super.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g batatów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 kalafiora
  • 1 łyżka domowej kostki bulionowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
Składniki