Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Zupa kalafiorowa (ekspresowa)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Czasami jest tak, że nie mamy pomysłu na obiad...albo tak jak w deszczowy, leniwy dzień nie chce nam się nic robić. Zupę robi się w oka mgnieniu, z niewielkiej ilości składników, które przeważnie mamy pod ręką. Delikatny smak...w zasadzie to co zupie z warzyw potrzeba...nie dominuje tu inny smak, niż kalafiora.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 50 ml oleju
  • 50 g mąki
  • 1 l wody po gotowaniu kalafiora
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blanszujemy (5 min) w lekko osolonym wrzątku. Wyławiamy z wody (wodę zostawiamy).
    W rondlu rozgrzewamy olej, robimy zasmażkę z mąki, zalewamy 1 litrem wody z gotowania kalafiora (8-10 min). Dokładnie mieszamy. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy przy pomocy widelca, dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy (dosyć szybko). Do całości dodajemy śmietanę zahartowaną bulionem, składniki łączymy ze sobą, wrzucamy różyczki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią i pieczywem.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 27 listopada 2015
Ekspresowa, ale jaka pyszna! :)
luna76 27 listopada 2015
Idealna dla zabieganych :)
Konto usunięte 29 listopada 2015
Super zupka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 mały kalafior
  • 50 ml oleju
  • 50 g mąki
  • 1 l wody po gotowaniu kalafiora
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
Składniki