Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Zupa typowo wiosenno-letnia przygotowana z samych młodych warzyw, co czyni ją bardziej apetyczną i smaczną. Polecam.

Składniki

  • mały kalafior świeży
  • 2 młode marchewki
  • liść młodego selera i lubczyku
  • mały młody por
  • 1 młoda pietruszka
  • liść laurowy, pieprz i sól
  • żeberko wieprzowe lub pierś kurza
  • mały kubek śmietany
  • ziemniaki wg uznania
  • posiekany młody koper /dużo/

Przygotowanie

  1. Pierś lub żeberka zalać ok.1,5l wody i gotować do miękkości razem z liściem laurowym.

  2. W tym czasie obrać marchew i pietruszkę, pokroić w talarki, liść selera i lubczyku porwać na małe kawałki, pora pokroić, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki.

  3. Do mięsnego wywaru dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.

  4. Na koniec zaprawić śmietaną i posypać /nie żałując/ koperkiem. Pyszna i pachnąca zupka gotowa do jedzenia. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

MEGI110278 25 czerwca 2012
Pycha !
Konto usunięte 25 czerwca 2012
uwielbiam taką zupkę,zwłaszcza ,że tak pyszna jest tylko teraz kiedy warzywka są młode i pachnące.
Maudie 27 czerwca 2012
Taką zupkę uwielbiam:)
Składniki
  • mały kalafior świeży
  • 2 młode marchewki
  • liść młodego selera i lubczyku
  • mały młody por
  • 1 młoda pietruszka
  • liść laurowy, pieprz i sól
  • żeberko wieprzowe lub pierś kurza
  • mały kubek śmietany
  • ziemniaki wg uznania
  • posiekany młody koper /dużo/
Składniki