Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Zupy to prawdziwa moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają nam mnóstwo energii, są sycące pożywne oraz niezastąpione w zdrowej diecie. Uwielbiam zupę kalafiorową, ponieważ przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa i przypomina kuchnię mojej Babci. Zupa jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 1/2 kalafiora
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula biała
  • pęczek świeżego koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy je około 4 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy przez około 20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

Nevermore 27 stycznia 2021
Pierwszy ;) To lubię, takie konkretne zupki są pyszne. Łycha musi w nich stać i wtedy jest git :D
Maudie 27 stycznia 2021
Pyszna i zdrowa zupka :)
Dariusz-D 28 stycznia 2021
Super zupa:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 1/2 kalafiora
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula biała
  • pęczek świeżego koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki