Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Szybka i łatwa w przygotowaniu, z niewielu składników pyszna zupa kalafiorowa

Składniki

  • Bulion drobiowy lub warzywny 1,5l
  • kalafior 1 średni
  • ziemniaki 4
  • włoszczyzna 1 pęczek (marchew, kawałek selera, pietruszka, biała część pora)
  • śmietanka 30% 1/4 szkl.
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liść laurowy 3
  • masło 1 łyzka

Przygotowanie

  1. Kalafiora należy pokroić na małe różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Białą część pora pokroić w cienkie plasterki.
    W dużym garnku rozgrzać masło i smażyć na nim warzywa. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować
    Następnie dodać ziemniaki i kalafiora. Wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Wlać śmietankę i wymieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

babeczka35 21 kwietnia 2019
Uwielbiam taką zupkę :)
sereberko80 22 kwietnia 2019
ja również :-) pozdrawiam
Składniki
  • Bulion drobiowy lub warzywny 1,5l
  • kalafior 1 średni
  • ziemniaki 4
  • włoszczyzna 1 pęczek (marchew, kawałek selera, pietruszka, biała część pora)
  • śmietanka 30% 1/4 szkl.
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liść laurowy 3
  • masło 1 łyzka
Składniki