Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ulubiona zupa wielu polaków w lekkim wydaniu.

Składniki

  • piersi z kurczaka- 2 szt.
  • cebula- 2 szt.
  • marchew- 2 szt.
  • ziemniaki duże - 3 szt.
  • kalafior- 1 szt.
  • mleko- szklanka
  • Sól
  • Pieprz
  • koperek- 1 pęczek

Przygotowanie


  1. Oliwę rozgrzej w garnku. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzany tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Krótko przesmaż. Zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele i liście laurowe. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru. Gotuj przez ok. 10 minut. Wrzuć podzielonego na różyczki kalafior. Gotuj do czasu aż kalafior zmięknie. Zabiel mlekiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Składniki
  • piersi z kurczaka- 2 szt.
  • cebula- 2 szt.
  • marchew- 2 szt.
  • ziemniaki duże - 3 szt.
  • kalafior- 1 szt.
  • mleko- szklanka
  • Sól
  • Pieprz
  • koperek- 1 pęczek
Składniki