Zupa jarzynowa z mrożonki

Zupa jarzynowa z mrożonki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dziś zapraszam na pyszną zupę. Po sezonie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw z pomącą przyjdą nam mrożonki. Do tej zupy wykorzystałam właśnie warzywa mrożone. Wybrałam mieszankę wiosenną.

Składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki wiosennej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka pokrojonego koperku (miałam mrożony)
  • 1 pełna łyżka pokrojonej zielonej pietruszki (miałam mrożoną)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Przygotowanie

  1. Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotować na małym gazie około 40 minut.
    Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Gotować kolejne 5 minut. Następnie dodać zamrożone warzywa. Wsypać sól i pieprz.
    Ja sypię na oko. Później doprawiam jeszcze, tyle ile potrzeba.
    Zupę gotować jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, lubczyk,
    koperek i zieloną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem według swojego smaku.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 29 stycznia
I taka też jest świetna ...
Składniki
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki wiosennej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka pokrojonego koperku (miałam mrożony)
  • 1 pełna łyżka pokrojonej zielonej pietruszki (miałam mrożoną)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Składniki