Zupa jarzynowa z metką

Zupa jarzynowa z metką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
I tutaj zaczynają się u nas schody :P ale po co mówić co to pływa :D Bosze! Mięcho, to mięcho :P Surowe czy jakie tam inne...no to więc jak z tatarem...tutaj poszliśmy na kompromajz ;) a i tak przednio wyszydło :D

Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • por
  • 3 ziemniaki
  • 50 g kaszy orkiszowej
  • 300 g metki (u nas berlińska)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Metkę kroimy na plastry 3-4 mm, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Przekładamy na talerz.
    Na tym samym tłuszczu smażymy starte na dużych oczkach, jarzyny, pokrojony w talarki por. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem smażymy.
    Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy metkę, kaszę i gotujemy do miękkości warzyw.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Komentarze do przepisu (13)

Docherro 17 lutego 2017
pomysłowe i pyszne danie:)
bellamozzarella 17 lutego 2017
super pomysł z metką ;-) i jeszcze przesmażona...dla mnie bomba :-)
kasia-p 17 lutego 2017
Ciekawy pomysł. Chętnie bym spróbowała :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • por
  • 3 ziemniaki
  • 50 g kaszy orkiszowej
  • 300 g metki (u nas berlińska)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • koperek
  • sól, pieprz
Składniki