Zupa jarzynowa po francusku

Zupa jarzynowa po francusku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Moje gotowanie zaczęło się właśnie od tej zupy. Miałam tę przyjemność spróbować jej u źródla i od tej pory jest w domowym menu na stałe. Nieskomplikowana, smaczna i lekkostrawna

Składniki

  • 500 g wołowiny, chudej wieprzowiny lub drobiu
  • porcja włoszczyzny
  • około 2 l wody
  • 200 g brukselki
  • po 100 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 małego kalafiora
  • 3-4 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g zielonego groszku mrożonego lub świeżego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 kalarepki
  • 100 g sera żółtego francuskiego Comte lub Gouda, Mozzarela
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 - 1 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 1 duże ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

  1. Gotujemy wodę, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i włoszczyznę oraz sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
    Gotujemy do miękkości.
    W tym czasie zagniatamy ciasto z jajka i mąki. Odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy włoszczyznę. i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy około 7 minut.

  2. Wyciągamy ciasto z lodówki. Ucieramy kluseczki na tarce o dużych oczkach wprost do zupy. Gotujemy powoli jeszcze około 3 minut bez przykrycia.
    Dodajemy cukier, pieprz (niekoniecznie) i śmietanę. Posypujemy drobno posiekaną zieloną pietruszką.

  3. Warzywa świeże możemy zastąpić mrożoną zupą Jarzynową Mroźna Kraina 750 g itp. Dodajemy 4-5 ziemniaków, kilka różyczek brokuła i trochę żółtej i zielonej fasoli szparagowej.

Komentarze do przepisu (3)

DeerHunter 22 stycznia
A ser dlaczego nie z Francji?
Kaasia77 22 stycznia
Muszę przyznać rację. Francuska zupa, francuski ser. W przepisie tej zupy gospodyni podała ser Comte. Szukam... Czytaj całość »
Muszę przyznać rację. Francuska zupa, francuski ser. W przepisie tej zupy gospodyni podała ser Comte. Szukam zawsze tańszych zamienników.
W Polsce cena za 1 kg to około 90-100 zł za kilogram i w niewielu sklepach jest dostępny.
DeerHunter 23 stycznia
Racjonalna i merytoryczna odpowiedź. A zupa zapowiada się przednio, chociaż ja pokuszę się o wersję bez mięsa.
Składniki
  • 500 g wołowiny, chudej wieprzowiny lub drobiu
  • porcja włoszczyzny
  • około 2 l wody
  • 200 g brukselki
  • po 100 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 małego kalafiora
  • 3-4 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g zielonego groszku mrożonego lub świeżego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 kalarepki
  • 100 g sera żółtego francuskiego Comte lub Gouda, Mozzarela
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 - 1 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 1 duże ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • zielona pietruszka
Składniki