Zupa jarzynowa

Przepis dnia 2021-09-01
Zupa jarzynowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Tą łatwą zupę jarzynową można tak naprawdę przygotować z dowolnymi warzywami. Bez względu na to jakie składniki mamy akurat pod ręką ta zupa zawsze wychodzi pysznie. Ten przepis jest też świetnym sposobem na zaprezentowanie sezonowych, świeżych warzyw latem lub wykorzystanie mrożonek zimą.

Składniki

  • 1 mała, posiekana cebula
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego
  • 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki
  • około 70g makaronu nitki
  • 1/2 szklanki śmietany (30% lub 18%)
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • posiekany koperek i natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek - podsmażyć chwilę razem.
    Następnie dodać marchew oraz ziemniaki, poddusić razem przez kilka minut i wlać gorący rosół - zagotować. Wsypać groszek oraz fasolkę - gotować razem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
    Pod koniec gotowania, do zupy jarzynowej dodać makaron - ugotować w zupie.
    Gotową zupę jarzynową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wsypać posiekaną zieleninę i zabielić śmietanką.

    Mam nadzieję, że przepis na jarzynówkę spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Komentarze do przepisu (4)

Rena1 30 sierpnia
Klasyka, która zawsze smakuje wyśmienicie :)
Kate85 30 sierpnia
:)
alejak-pl 01 września
Ja ostatnio do większości zup dodaję ususzoną i sproszkowaną kanię. Polecam spróbować. Teraz jest wysyp kań.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 mała, posiekana cebula
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego
  • 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki
  • około 70g makaronu nitki
  • 1/2 szklanki śmietany (30% lub 18%)
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • posiekany koperek i natka pietruszki
Składniki