Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa jagodowa z bułką"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 37
...ale pyszny.
Odsłon: 93
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 37
...ale pyszny.
Odsłon: 93
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 340 kcal, cena 2,50 zł
Przebierz i oczyść jagody. Do garnka wlej 1 litr wody, zagotuj. Wrzuć przygotowane jagody. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut.
Bułkę porwij na kawałki, włóż do miseczki i zalej połową mleka. Odstaw na kilka minut do namoczenia, a następnie dodaj do jagód. Gotuj całość na średnim ogniu przez kolejne 3-5 minut. Na koniec wsyp cukier kryształ.
Posłodzoną zupę zdejmij z ognia, dokładnie rozmiksuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj żółtka, starannie rozkłóć i powoli wlej do zmiksowanej zupy.
Garnek z zupą ponownie ustaw na kuchence, podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Na koniec zupę dopraw do smaku sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, szczyptą cynamonu i, ewentualnie, cukrem.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Ciepłą zupę rozlej do miseczek. Nałóż bitą śmietanę, ozdób skórką z cytryny.Źródło: Świat kobiety