Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa gyros to bardzo smaczne, sycące i pożywne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw i kurczakiem idealne dla wielbicieli ostrych smaków. Jest to wyśmienita zupa, która z powodzeniem może zastąpić danie główne dla całej rodziny.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Składniki
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski bądź w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do gyrosa dokładnie mieszając i odstawiamy na 15 minut.
Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. Żółtą, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w niewielką kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobno.
W kolejnym etapie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem około 5 minut, do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę i krótko ją podsmażamy, często mieszając. Do cebuli dodajemy pokrojone papryki oraz ogórki, wszystko mieszamy i chwilę dusimy. Następnie do warzyw wlewamy bulion, dodajemy podsmażonego kurczaka, pomidory z puszki oraz kukurydzę z zalewą, całość razem łączymy i gotujemy do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania do zupy wlewamy sos chili, wrzucamy kapustę pekińską, wszystko mieszamy i gotujemy około 3 minut, następnie zupę łączymy ze śmietaną. Na końcu w razie potrzeby zupę doprawiamy jeszcze odrobiną soli i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.