Zupa gulaszowa z pomidorów

Zupa gulaszowa z pomidorów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Lekko zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta.

Składniki

  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 800 ml rosołu z kury
  • 600 g cebuli
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ryż
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa, żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem.

Komentarze do przepisu (4)

luna76 29 września 2015
mniam, mniam, same pyszne składniki :)
GREGORHSPEED 29 września 2015
Rzeczywiście pyszne ;)
Futka 29 września 2015
Mniam! wygląda bajecznie! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 800 ml rosołu z kury
  • 600 g cebuli
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ryż
  • sól, pieprz
Składniki