Zupa gulaszowa z brukselką

Zupa gulaszowa z brukselką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nie będę rozpisywał się o walorach smakowych. Dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Ten, kto kocha brukselkę i jej lekko goryczkowy smak, chętnie porwie się na nią.

Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka fasolek soi
  • 250 g brukselki
  • 1 czerwona papryka
  • 1,2 litra bulionu wołowego
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 1 łyżka papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę.

    Pieczarki w talarki.

    Por w piórka.

    Czosnek siekamy.

    Brukselkę oczyszczamy, większe główki kroimy na pół.

    Paprykę kroimy w paski.

    Marchewki w talarki.

    Ziemniaki w dużą kostkę.



    Mięso, pieczarki, por, brukselkę, marchewkę i ziemniaki podsmażamy na oleju. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem, zalewamy wrzącym bulionem. Gotujemy przez kwadrans.

    Wrzucamy paprykę, fasolę wraz z zalewą, pastę z pomidorów, sok z kapusty oraz przyprawy.

    Gotujemy do miękkości papryki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

Facet_w_kuchni 11 listopada 2020
Przestań. ślinka cieknie...
Futka 11 listopada 2020
Pyszna i pożywna zupa <3
Składniki
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka fasolek soi
  • 250 g brukselki
  • 1 czerwona papryka
  • 1,2 litra bulionu wołowego
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 1 łyżka papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
Składniki