Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Jak zrobić dobrą zupę gulaszową? Ta pochodząca z kuchni węgierskiej zupa podbiła podniebienia niemal całej Europy. Jej smak i intensywny aromat jest niezapomniany, wielką zaletą jest również jej sytość. Zobaczcie nasz przepis na zupę gulaszową - to naprawdę proste!

Składniki

  • 600 g wołowina
  • 100 g boczek
  • 2 szt. cebula
  • 4 ząbki czosnek
  • 2 szt. papryka konserwowa
  • 1 szt. chili
  • 250 ml passata pomidorowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryka wędzona
  • 3 łyżki śmietana
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso – wołowinę i boczek pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek pokroić na plasterki.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać wołowinę, smażyć około 20-25 minut aż mięso nabierze brązowego koloru, dodać czosnek i cebulę, podsmażać aż warzywa lekko zmiękną.

  3. Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać paprykę chili, sól , paprykę wędzoną, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa około 90 minut.

  4. Na koniec dodać passatę pomidorową, doprawić do smaku pieprzem oraz zabielić śmietaną, zagotować.

  5. Podawać na ciepło z pieczywem.

https://www.interia.tv/embed-video?id=2256545
Składniki
  • 600 g wołowina
  • 100 g boczek
  • 2 szt. cebula
  • 4 ząbki czosnek
  • 2 szt. papryka konserwowa
  • 1 szt. chili
  • 250 ml passata pomidorowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryka wędzona
  • 3 łyżki śmietana
  • olej do smażenia
Składniki