Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Zupa gulaszowa z mnóstwem warzyw to pyszny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne.

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 400 g kukurydzy konserwowej z puszki
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g ketchupu kieleckiego  o smaku śliwkowym
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 6 pieczarek
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, pieczarki w półplasterki, czerwoną paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę a mięso w nieduże kawałki.
    Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, całość mieszamy i delikatnie rumienimy, dodajemy mięso i wszystko smażymy około 10 minut na silnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, marchewkę, przekrojony kawałek selera oraz pietruszkę i wszystko gotujemy.
    Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę,  pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.
    Pod koniec gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz ketchup kielecki o smaku śliwkowym, zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy.
    Gotową zupę podajemy z pieczywem.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 01 czerwca
Zupa byłaby super , gdyby nie ta kukurydza!
To jest ciężkostrawny dodatek , w jakim celu dodała Pani ten... Czytaj całość »
Zupa byłaby super , gdyby nie ta kukurydza!
To jest ciężkostrawny dodatek , w jakim celu dodała Pani ten "fenomen".
We wszystkich sałatkach dodaje się kukurydzę z konserwy , to jeszcze do zupy??
Składniki
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 400 g kukurydzy konserwowej z puszki
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g ketchupu kieleckiego  o smaku śliwkowym
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 6 pieczarek
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki