Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Uwielbiam zupy . Są zdrowe , kolorowe i smaczne . Dlatego dziś u mnie na obiad zupa gulaszowa . Można ją zrobić z szynką wieprzową jak i z filetem z piersi kurczaka. Ja użyłam szynki.

Składniki

  • * 0.5 kg szynki wieprzowej * 3 duże połówki 3 papryk - 3 kolory
  • * 1 cebula * 4 średnie ziemniaki * 6 pieczarek - opcjonalnie
  • * Papryka mielona słodka * Koncentrat pomidorowy -około 3 łyżki
  • * Sól , pieprz czarny mielony * Liść laurowy , pieprz ziarnisty,ziele angielskie.
  • * 1 kostka rosołowa warzywna. * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • * Zupa gulaszowa węgierska Knorr

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy dość duży garnek ( ja robiłam w 4 litrach ) wypełniony do połowy wodą . Dodajemy 4 kulek ziela angielskiego , Pieprz ziarnisty - 6 kulek , 3 liście laurowe i 1 kostkę rosołową warzywną.

    Szynkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni około 20 minut.Tak przygotowane mięso przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.

    Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę , również krojoną w kostkę cebulę i pieczarki krojone w grubszą kostkę ( jeśli chcemy dodać ). Wszystko smażymy przez około 10 minut .

    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane gotujemy do miękkości w osobnym garnku

    Kiedy szynka jest już prawie miękka , dodajemy warzywa z patelni i gotujemy jeszcze około 15 minut ( upewniamy się , że szynka jest miękka) . Na koniec dodajemy ugotowane ziemniaki . Dodajemy je z częścią wody ,w której się gotowały . Kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy (ma nadać koloru i smaku a nie zrobić pomidorową ;) ) i zupę gulaszową knorr rozrobioną wedle zaleceń producenta .Dodajemy również 3 łyżki mielonej papryki zasmażonej uprzednio na patelni i zaprawiamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej którą, rozrabiamy w zimnej wodzie . Doprawiamy solą i pieprzem oczywiście jeśli trzeba .

  2. * Jak zasmażamy mieloną paprykę ?

    Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek tłuszczu . Może być olej lub masło klarowane . Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy 3 łyżki słodkiej mielonej papryki . Ponownie wstawiamy na malutki ogień i doprowadzamy do wrzenia . Tak trzymamy na ogniu około 3 - 4 minut . Zdejmujemy z ognia dodajemy zimnej wody , tyle aby papryka nabrała rzadkiej konsystencji ale nie wodnistej . Tak przygotowaną zasmażkę paprykową wlewamy do gorącej zupy gulaszowej .

Składniki
  • * 0.5 kg szynki wieprzowej * 3 duże połówki 3 papryk - 3 kolory
  • * 1 cebula * 4 średnie ziemniaki * 6 pieczarek - opcjonalnie
  • * Papryka mielona słodka * Koncentrat pomidorowy -około 3 łyżki
  • * Sól , pieprz czarny mielony * Liść laurowy , pieprz ziarnisty,ziele angielskie.
  • * 1 kostka rosołowa warzywna. * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • * Zupa gulaszowa węgierska Knorr
Składniki