Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli.

Składniki

  • 1 łyżka smalcu
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki), pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy.
    Dodajmy gorący bulion, gotujemy 5 min, wlewamy pomidory i passatę. Wrzucamy pokrojone w paski papryki. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy 10 minut.
    Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy mąkę, mieszamy z chochelką zupy, dodajemy do całości, dokładnie ze sobą łączymy, zagotowujemy.

Składniki
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
Składniki