Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sycąca i aromatyczna zupa ,doskonała na jesienne chłody,wzbogacona o dodatki np. groszek ptysiowy może być daniem jednogarnkowym.

Składniki

  • Mięso wieprzowe łopatka 30 dag
  • Marchewka 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Por 1/3 szt
  • Seler korzeń 1/3 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Pieczarki 20 dag
  • Ziemniaki 5 szt
  • Papryka czerwona 1/2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Przecier pomidorowy 1/2 kartonika 500g
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Ziele angielskie 2 ziarna
  • Liść laurowy 2 szt
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Bazylia,oregano,rozmaryn
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego ,odstawić.Warzywa:marchewkę ,pietruszkę, cebulę,pora ,selera pokroić w kostkę.Pieczarki obrać, pokroić.Czosnek przepuścić przez praskę.

  2. Do garnka wlać trochę oleju rozgrzać dodać czosnek i cebulę,chwilę smażyć ,następnie dodać marchewkę, pietruszkę selera i pora smażyć 2 min. ,dodać pieczarki ,dusić chwilę dodać mięso ,ziele angielskie , liść laurowy ,doprawić solą rozmarynem,oregano ,całość dusić 6 min.Zagotować oddzielnie 11/2 litra wody,gotującą zalać mięso i warzywa,całość gotować 30 min.

  3. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę ugotować oddzielnie.Miękkie dodać do gotującej się zupy.

  4. Całość gotować 5 min.doprawić przecierem pomidorowym oraz śmietaną,uprzednio zahartowaną jeszcze chwilę pogotować,doprawić pieprzem oraz bazylią.Podając można dodać groszek ptysiowy lub niekoniecznie jak kto woli.

Składniki
  • Mięso wieprzowe łopatka 30 dag
  • Marchewka 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Por 1/3 szt
  • Seler korzeń 1/3 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Pieczarki 20 dag
  • Ziemniaki 5 szt
  • Papryka czerwona 1/2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Przecier pomidorowy 1/2 kartonika 500g
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Ziele angielskie 2 ziarna
  • Liść laurowy 2 szt
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Bazylia,oregano,rozmaryn
  • Olej do smażenia
Składniki