zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów

zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
kwintesencja jesieni, zupa grzybowa ze świeżych mieszanych leśnych grzybów to jedna z moich ulubionych zup, najbardziej smakuje nam z makaronem. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Poza sezonem można przygotować ją z grzybów mrożonych...

Składniki

  • 500g świeżych mieszanych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz
  • makaron

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy. Kroimy na dość spore kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek; chwilkę podsmażamy a następnie dorzucamy pokrojone grzyby i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

  2. Grzyby z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy gorącym wywarem. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy ok 15-20 minut. Doprawić śmietaną. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 września
Pyszności :)
Składniki
  • 500g świeżych mieszanych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz
  • makaron
Składniki