Zupa grzybowa z ziemniakami i śmietaną

Zupa grzybowa z ziemniakami i śmietaną
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Klasyczna zupa z suszonych grzybów. Można podać z ziemniakami, z makaronem, zabielaną śmietaną lub czystą. Dobrze sprawdzają się łazanki. My dodaliśmy spaghetti, bowiem takie nam zostało z poprzedniego dnia.

Składniki

  • Bulion warzywny : 3 młode dość duże marchewki
  • pęczek młodej pietruszki wraz z natką
  • 1 por
  • 2 młode średnie selery ( z częścią zieloną )
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy świeży
  • sól
  • pieprz
  • Zupa: 80 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • bulion warzywny
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 5-6 młodych ziemniaków

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem ( płyn zachowałem ). Opłukałem , pokroiłem w paski. Płyn, w którym moczyły się grzyby przecedziłem przez gęste sito.. Włożyłem do niego grzyby i pół godziny gotowałem redukując tak żeby pozostało nie więcej niż 200 ml płynu.

    Obraną cebulę, posiekałem, podsmażyłem na maśle , zalałem bulionem, gotowałem 20 minut. Dodałem pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, dodałem grzyby wraz z wywarem i gotowałem, aż ziemniaki były miękkie. Wymieszałem śmietany dodając kilka łyżek zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem pokrojoną marchewkę wyjętą z bulionu warzywnego, doprowadziłem do wrzenia, zdjąłem z ognia.

  2. Wersja z makaronem.

Komentarze do przepisu (10)

SlodkoSlodka83 05 czerwca
Smaczna :-)
pelen_brzuszek 05 czerwca
pyszna:)
konhambos 06 czerwca
Pieknie wyglada
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Bulion warzywny : 3 młode dość duże marchewki
  • pęczek młodej pietruszki wraz z natką
  • 1 por
  • 2 młode średnie selery ( z częścią zieloną )
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy świeży
  • sól
  • pieprz
  • Zupa: 80 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • bulion warzywny
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 5-6 młodych ziemniaków
Składniki