Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasia882
Zupa pachnąca nie tylko grzybami, ale też leśnym jałowcem. Nie muszę chyba dodawać, że jest pyszna i syta.

Składniki

  • Składniki: 500g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki), 3 niewielkie cebule, 2 łyżki masła, 1 duża marchewka, 1 litr wywaru,
  • 6 ziaren kulek jałowca, łyżeczka curry, sól, pieprz.
  • dwie garści makaronu jajeczna krajaneczka, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 200ml jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki,

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki.
    Na patelni stopić masło. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć ok 15 minut.
    Do dywaru wrzucić liść laurowy, ziele, jałowiec. Zagotować. Do gorącego wrzucić startą marchewkę oraz podsmażone grzyby z cebulką. Gotować ok 20 minut pod przykryciem na małej mocy. Po tym czasie wrzucić surowy makaron i gotować ok 10 minut, aż zmięknie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Do śmietany dodać gorącą zupę, wymieszać. Całość przelać do zupy, zagotować. Doprawić posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 01 grudnia 2019
Pyszotka:)
Maudie 01 grudnia 2019
Pyszna,aromatyczna zupka:)
Składniki
  • Składniki: 500g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki), 3 niewielkie cebule, 2 łyżki masła, 1 duża marchewka, 1 litr wywaru,
  • 6 ziaren kulek jałowca, łyżeczka curry, sól, pieprz.
  • dwie garści makaronu jajeczna krajaneczka, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 200ml jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki,
Składniki