Zupa grzybowa z łazankami

Zupa grzybowa z łazankami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jak to dobrze pomrozić wieże grzyby, z których można wyczarować przepyszne dania. W ubiegłym roku bór obdarzył nas mnóstwem prawdziwków. Właśnie z nich powstała prosta, a zarazem bardzo smaczna, zupa grzybowa.

Składniki

  • 200 g makaronu łazanki
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Grzyby rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru wody.

    Marchewki kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

    Na rozgrzane masło wrzucamy marchewkę, smażymy przez kilka minut, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy.
    Dorzucamy grzyby, cały czas mieszając, smażymy przez chwilę na największym płomieniu.

    Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez kwadrans.

    Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 25 stycznia
Cudowne te prawdziwki
Składniki
  • 200 g makaronu łazanki
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki