zupa grzybowa z kaszą pęczak

zupa grzybowa z kaszą pęczak
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
pyszna, gęsta i bardzo aromatyczna

Składniki

  • świeże grzyby leśne (u mnie podgrzybki) - 600 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • masło - 1 łyżka
  • kasza pęczak - 100 g
  • bulion warzywny - 2 litry
  • śmietana 18% - pół szklanki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • liście laurowe - 3-4
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażać razem kilka minut.

  2. Następnie grzyby zalać bulionem i wsypać pęczak.

  3. Seler i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotującej się zupy. Całość doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości kaszy.

  4. Gotową zupę zabielić śmietaną. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Składniki
  • świeże grzyby leśne (u mnie podgrzybki) - 600 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • masło - 1 łyżka
  • kasza pęczak - 100 g
  • bulion warzywny - 2 litry
  • śmietana 18% - pół szklanki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • liście laurowe - 3-4
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sól, pieprz
Składniki