Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem cennego czosnku niedźwiedziego. A dlaczego jest on taki cenny? Oprócz tego, że posiada wszystkie właściwości zwykłego czosnku, zawiera więcej związków siarki, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy, a także wspomagają trawienie. Związki siarki działają jak silny przeciwutleniacz, chronią przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają infekcjom. Czosnek niedźwiedzi to zielony oraz smaczny cud natury, który powinien znaleźć się w każdej kuchni :D
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2221
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 197
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1935
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 35
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2221
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 197
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1935
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 35
Składniki
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a nastepnie gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, ziele angielskie, mielony kminek i zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę drobiową oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem dusimy (podlewając całość odrobiną wywaru grzybowego). Marchewki i pietruszki kroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną cebulką, kiełbasą i czosnkiem niedźwiedzim. Zupę doprawiamy koperkiem oraz pieprzem cayenne i gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec zabielamy zupę uhartowaną śmietaną.
Gotową zupę możemy podać z dodatkową porcją świeżo posiekanego czosnku niedźwiedziego. Życzę smacznego! :)