Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pomysł na pyszną zupę z suszonych grzybów, z ryżem i nieprzyzwoitą ilością śmietany. Zapach gotujących się grzybów potrafi rozbudzić apetyt!

Składniki

  • 40 g suszonych grzybów (2 garście)
  • porcja rosołowa
  • marchewka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • śmietana 18%
  • vegeta
  • łyżka mąki
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Pokruszone grzyby wrzucamy do garnka z zimną wodą i namaczamy ok godziny.

  2. Następnie wrzucamy do tego porcję rosołową, warzywa w całości i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną i powstanie wywar.

  3. Wyjmujemy warzywa i kurczaka i podbijamy zupę (w 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy łyżką mąki, dokładnie mieszamy i przez sitko wlewamy do zupy).

  4. Zupę przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem do smaku, oraz dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok 15 min. na wolnym ogniu, przykrywamy i odstawiamy.

  5. Podajemy z ryżem, dekorujemy śmietaną i natką pietruszki.

  6. Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (5)

szynszylka 07 lutego 2012
Musi być pycha :)
bonita2658 07 lutego 2012
Chyba w przepisie jest błąd 40 dag suszonych grzybów to moim zdaniem dużo za dużo, skoro to jest zupa dla 4-6... Czytaj całość »
Chyba w przepisie jest błąd 40 dag suszonych grzybów to moim zdaniem dużo za dużo, skoro to jest zupa dla 4-6 osób, może powinno być 4 dag?
agnieszkacrow 07 lutego 2012
Zgadza się, czeski błąd :) Już poprawiony, ma być 40 gramów (ok 2 garście) suszonych grzybów. Dzięki za... Czytaj całość »
Zgadza się, czeski błąd :) Już poprawiony, ma być 40 gramów (ok 2 garście) suszonych grzybów. Dzięki za czujność :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 g suszonych grzybów (2 garście)
  • porcja rosołowa
  • marchewka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • śmietana 18%
  • vegeta
  • łyżka mąki
  • Natka pietruszki
Składniki