Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Zupa grzybowa to proste danie, które podaję jako jedno z głównych wigilijnych dań. Jej przyrządzenie jest łatwe i szybkie, nie licząc czasu gotowania grzybów. Warto czekać. Smak nieoowtarzalny a w całym domu pachnie świętami.

Składniki

  • 2 duże garście ulubionych grzybów leśnych suszonych
  • 1 duża porcja włoszczyzny
  • 2 i 1/4 l wody
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • śmietana 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta estragonu

Przygotowanie

  1. Grzyby parzymy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem po czym je odcedzamy.
    Następny krok to gotowanie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości w 1 l wody. Grzyby szybciej się ugotują jeśli na samym początku je rozdrobnimy, pokruszymy.
    W oddzielnym naczyniu gotujemy w 1 i 1/4 całą porcję włoszczyzny.
    Gdy grzyby i warzywa będą miękkie oba wywary łączymy.

  2. Zagęszczanie

    Z masła i mąki robimy zasmażkę i ciągle mieszając dodajemy do zupy. Nie zrobią nam się kluseczki jeśli zupa przestygnie.

  3. Przyprawy

    Tradycyjnie sól i pieprz, można dodać szczyptę estragonu jeśli lubimy.
    Na koniec śmietana. Nie za dużo aby nie zakłócić smaku grzybów.
    I gotowe.

  4. Zupę podajemy z uszkami. Moga to być uszka z grzybami (przepis podałam na stronie) lub uszka z grzybami i kapustą..
    Moga to być również lane kluseczki lub makaron taki jaki lubimy.


Składniki
  • 2 duże garście ulubionych grzybów leśnych suszonych
  • 1 duża porcja włoszczyzny
  • 2 i 1/4 l wody
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • śmietana 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta estragonu
Składniki