Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego też suszonych czy w słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są...ale to już inna historia :) Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów.

Składniki

  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 2 l. bulionu np. wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 garści makaronu (u mnie były kokardki)
  • 2 ziemniaki
  • 100- 150 ml śmietanki 30%
  • Pieprz
  • Sól
  • natka z pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki.

    Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam.

    W połowie gotowania dodałam makaron.

  2. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

    Po ok. 15 minutach kiedy zupa przeszła smakiem nalewałam do talerzy. Posypywałam natką pietruszki.

  3. Notatki:

    * miałam bulion z gotowania golonki, jak dla mnie bomba gotować na takim wywarze, bardzo smaczne!







Komentarze do przepisu (8)

ekspresjawkuchni 17 września 2019
Wspaniale wygląda!
catha 17 września 2019
Pyszności:)
slodkisentyment 17 września 2019
Coś dla mnie. Uwielbiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 2 l. bulionu np. wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 garści makaronu (u mnie były kokardki)
  • 2 ziemniaki
  • 100- 150 ml śmietanki 30%
  • Pieprz
  • Sól
  • natka z pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
Składniki