Zupa grzybowa

Zupa  grzybowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Pyszna,aromatyczna zupa z suszonych grzybów.Jedna z moich ulubionych zup.

Składniki

  • grzyby suszone (borowiki lub podgrzybki) 5 dkg
  • marchew 1
  • cebula 1
  • por kawałek
  • seler naciowy 2 łodygi
  • kucharek 1 łyzka
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • liśc laurowy 2-3
  • kasza jęczmienna woreczek
  • masło 1 łyzka
  • śmietana 3-4 łyzki
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. grzyby namoczyć w zimnej wodzie,odsączyc i pokroic w paseczki.wode z namoczenia grzybów wlac do garnka dodac grzyby,kucharek,listki ,ziele i gotowac

  2. warzywa pokroic, podsmażyc na masle,dodac do zupy,wsypać kaszę jęczmienną,gotowac do miekkości grzybów,na koniec zupe doprawić solą ,świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną ,zagotować ,posypac natką pietruszki

Komentarze do przepisu (5)

Malwa55 25 lutego 2016
Pani Jagodo ,ja tez uwielbiam taka zupę.
asiella88 25 lutego 2016
MMMM PYSZNOSCI
renka 25 lutego 2016
Pyszota,ale z kaszą nigdy nie gotowałam,muszę spróbować:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • grzyby suszone (borowiki lub podgrzybki) 5 dkg
  • marchew 1
  • cebula 1
  • por kawałek
  • seler naciowy 2 łodygi
  • kucharek 1 łyzka
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • liśc laurowy 2-3
  • kasza jęczmienna woreczek
  • masło 1 łyzka
  • śmietana 3-4 łyzki
  • sól,pieprz do smaku
Składniki