Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Wyobrażacie sobie święta bez zupy grzybowej? Ja nie :) Podaję ją tradycyjnie – z uszkami. Można też dodać do niej makaron lub ugotowane ziemniaki.

Składniki

  • włoszczyzna
  • 40g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek gęstej smietany
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewam ciepłą wodą i pozostawiam najlepiej na noc. Włoszczyznę myję i obieram. Wrzucam ją do garnka z zimną wodą razem z masłem, solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu, aż wywar stanie się esencjonalny i intensywny w smaku.

  2. Grzyby kroję w paseczki, a wody w której moczyły się grzyby nie wylewam.

  3. Pokrojone grzyby wrzucam do czystego, przecedzonego bulionu. Dolewam wodę z grzybów i gotuję około 20 minut.

  4. Zanim dodam śmietanę, muszę ją zahartować. Nie chcę, aby zważyła się w mojej gorącej zupie. Dlatego stopniowo dolewam 1-2 łyżki bulionu do śmietany i energicznie mieszam. Powtarzam to kilka razy i następnie wąskim strumieniem wlewam śmietanę do zupy cały czas mieszając.

    Smacznego!!!

Składniki
  • włoszczyzna
  • 40g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek gęstej smietany
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól
Składniki