Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Izabela77
Niedługo skończy się sezon na grzyby więc warto je wykorzystać i zrobić prostą i szybką zupę grzybową.

Składniki

  • 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany 18%
  • bulion ok.1,5 l
  • 250 g makaronu świderki
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby czyścimy, myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 18 października 2013
Pyszna zupa grzybowa!
Składniki
  • 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany 18%
  • bulion ok.1,5 l
  • 250 g makaronu świderki
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Składniki