Zupa groszkowa z cukinią

Zupa groszkowa z cukinią
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Tina
Przepis wart wypróbowania: "Zupa groszkowa z cukinią"

Składniki

  • 30 dag zielonego groszku
  • 1 średnia cukinia (ok. 30 dag)
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml maślanki
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 4 gałązki mięty
  • sól
  • biały pieprz
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. Cukinię oczyść, ziem niaki obierz. Warzywa umyj, pokrój w kostkę. Groszek przebierz. Cebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj ziemniaki i cukinię. Krótko podsmaż. Wsyp groszek. Zalej bulionem. Gotuj ok. 15 minut.

  2. W tym czasie szynkę potnij w cienkie paseczki. Płatki migdałowe lekko zrumień na suchej patelni, zdejmij, odłóż do wystudzenia. Wyjmij trochę groszku do dekoracji, resztę warzyw wraz z wywarem zmiksuj.

  3. Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek. Na wierzchu każdej porcji zrób małe kleksy z maślanki. Posyp szynką, płatkami i listkami mięty. Udekoruj paseczkami skórki cytrynowej.

    Źródło: Tina

Składniki
  • 30 dag zielonego groszku
  • 1 średnia cukinia (ok. 30 dag)
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml maślanki
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 4 gałązki mięty
  • sól
  • biały pieprz
  • skórka z cytryny
Składniki