Zupa grochowa po holendersku, czyli Erwtensoep

Zupa grochowa po holendersku, czyli Erwtensoep
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Rapa
Jest to chyba najbardziej popularna zupa holenderska. Holendrzy się nią zajadają przede wszystkim w miesiące zimowe. Bardzo dobra w smaku i syta. Przyznaje się bez bicia, że często ją gotuję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dobrze przepłukujemy groszek na sitku
    Odmierzamy dwa litry wody i wlewamy do garnka.
    Ustawiamy garnek na gazie, wrzucamy dwa liście laurowe, mięso: wieprzowinę i wołowinę oraz groszek.
    Czekamy (około 35min), aż nam się to wszystko przegotuje i nie zapominamy o zdjęciu zebranej szumowiny. Po zebraniu szumowiny dodajemy jedną łyżeczkę vegety i delikatnie pieprzymy.

  2. Te 35min wykorzystujemy do pokrojenia (w kostkę) naszych warzyw.
    Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso, wrzucamy pokrojone warzywa, kiełbasę (trzymamy ją około 15min w naszej zupie i wyjmujemy) i liść selera (poszatkowany)
    Kroimy nasze mięso, kiełbasę i wrzucamy z powrotem do naszego garnka.
    Nie zapominamy w między czasie mieszać naszą zupę, oraz dodatkowo solimy i pieprzymy.
    Gotujemy wszystko, aż praktycznie nasze warzywa się rozpadną.
    Erwtensoep, czyli holenderska zupa grochowa jest bardzo gęsta, syta i smakuje obłędnie!!!!

    Zapraszam również do obejrzenia filmu!!!!

Składniki
Składniki