Zupa grochowa na boczku.

Zupa grochowa na boczku.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Rozgrzewająca grochówka na wędzonym boczku.

Składniki

  • groch łuskany 40 dag.
  • boczek wędzony 30 dag
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 4-5 szt.
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • czosnek 3-4 ząbki
  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • papryka słodka
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Majeranek 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny i wędzony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

  2. Gotujemy do miękkości ziemniaków i boczku. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

drNowak 13 listopada 2019
Super zupka na chłodne dni. Ostatnio jedliśmy w wersji zupa-krem z boczkiem:)
fafiatko 13 listopada 2019
Ideał! Zawsze się zastanawiałam nad dodawaniem czosnku i zaczęłam:)
Obserwator 13 listopada 2019
Pyszna zupka
Składniki
  • groch łuskany 40 dag.
  • boczek wędzony 30 dag
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 4-5 szt.
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • czosnek 3-4 ząbki
  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • papryka słodka
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Majeranek 1 łyżka
Składniki