Zupa grochowa

Zupa grochowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wiola1100
grochowa przecierana poprostu pycha

Składniki

Przygotowanie

  1. Groch wypłukać i zalać ciepłą wodą na kilka godzin(albo na noc),następnie posolić i ugotować w tej samej wodzie aż groch zacznie sie rozpadać.Boczek zalać 1,5 litra wody wrzucić jarzyny i ugotować wywar.Ugotowany groch przecierać partiami na druszlaku najlepiej używając tłuczka do ziemniaków i co chwile przelewając wywarem z boczku(skórki z grochu za każdym razem wyrzucać do kosza).Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju dodać pokrojony boczek i razem smażyć 3-4 minuty posypać łyżką mąki wymieszać ,dodać do przetartego grochu doprawić majerankiem i jesli trzeba to solą i wszystko razem zagotować.Podawać z grzankami.Życze smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

mari 16 marca 2010
Uwielbiam :)
edytek 16 marca 2010
Robię taką sama tylko z makaronem zacierka. Potwierdzam: pychotka:)
Konto usunięte 16 marca 2010
a ja idę na łatwiznę,miksuję suchy groch na pył, dodaję wszystkie niezbędne składniki i gotuję 20 min,... Czytaj całość »
a ja idę na łatwiznę,miksuję suchy groch na pył, dodaję wszystkie niezbędne składniki i gotuję 20 min, efekt równie pyszny a ile czasu zaoszczędzone...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki