Zupa grochowa

Zupa grochowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
zupa grochowa w moim wydaniu to w zasadzie danie jednogarnkowe, sycąca i rozgrzewajaca zupa na chłodne dni

Składniki

  • groch żółty łupany 40 dag
  • ziemniaki 5-6 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler kawałek
  • cebula 1 szt
  • żeberka lub karczek ok 30 dag
  • boczek wedzony 20 dag
  • kiełbasa 20 dag
  • liśc laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1. groch wypłukać, zalać zimną wodą na noc,
    2. żeberka lub karczek opłukac, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do grochu, gotować na małym ogniu, dodać też liść laurowy oraz pokrojone w słupki warzywa,
    2. boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano, dodać pokrojona w kostke cebulę, zrumienić, dodać do zupy,
    3. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować na małym ogniu, (trzeba pilnować i często mieszać, żeby zupa sie nie przypaliła), zupa jest gotowa gdy ziemniaki są miękkie a groch całkowicie rozgotowany, na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem,




    smacznego

Składniki
  • groch żółty łupany 40 dag
  • ziemniaki 5-6 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler kawałek
  • cebula 1 szt
  • żeberka lub karczek ok 30 dag
  • boczek wedzony 20 dag
  • kiełbasa 20 dag
  • liśc laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz
Składniki