Zupa grochowa

Zupa grochowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: erojek
Podobno królowa polskich zup

Składniki

Przygotowanie

  1. Na noc zamaczamy groch, można go zalać wrzątkiem i pozostawić do drugiego dnia. Następnie odlewamy wodę i dodajemy do wywaru przygotowanego na kości schabowej. Wywar wraz z grochem gotujemy, dodajemy marchew, pietruszkę seler pokrojone wcześniej w kostkę oraz przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i majeranek. Uwaga - nie solimy, gdyż groch będzie długo twardy. Po 30 min. badamy czy groch lekko się rozpada, jeśli tak to można zupę zmiksować.

  2. W rondelku smażymy pokrojony w kostkę boczek, osobno smażymy cebulkę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i osobno gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.

  3. Gdy zupa grochowa będzie zmiksowana dodajemy ugotowane w kostkach ziemniaki, usmażony boczek i cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu i grochówka gotowa. Smacznego

Komentarze do przepisu (1)

renka 12 grudnia 2014
Pyszna-)
Składniki
Składniki